Alkohol ma wiele odmian, zazwyczaj kryterium rozkładu dotyczy typu procesu jaki spoczywa u fundamentów powstania danego typu alkoholu czy też składników użytych przy jego stworzeniu. Jednak najbardziej znanym typem podziału trunków alkoholowych jest ich zawartość alkoholu, nazywana potocznie woltażem. Wyróżniamy wobec tego alkohole wysokoprocentowe i niskoprocentowe, do w najwyższym stopniu popularnych alkoholi wysokoprocentowych zalicza się np. wódkę której zawartość alkoholu waha się w granicach 40%, jest ona destylatem alkoholowym wytwarzanym ze zboża lub ziemniaków, wytwarzany z jagód jałowca gin – którego zawartość alkoholu oscyluje w granicach 35-40% bądź też wytwarzany z białych winogron koniak.

Alkohole niskoprocentowe to wina i piwa, zawartość alkoholu w nich waha się od 4 do 15-16%. Posługując się kryterium kompozycji alkoholu można wyróżnić jeszcze jeden typ napojów alkoholowych, są to trunki o zerowej zawartości alkoholu zwane napojami bezalkoholowymi, przykładem jest piwo Lite. W zależności od rodzaju alkohole znajdują rozmaite grupy odbiorców, przy czym te silniejsze preferowane są przez starsze pokolenia – przetestuj https://www.forfiterexclusive.pl/. Na całym świecie produkuje się alkohole, każdy kraj ma swoje własne metody i ponadprzeciętne składniki jakie są używane przy jego tworzeniu. Kilka z nich zyskało uznanie oraz sławę na całym świecie, są to np. francuskie wina, zdobyło one miano jednych z perfekcyjnych na świecie i stanowią wzór do naśladowania dla wszelkich innych wytwórców wina.

Powstają tam szablonowe wina spożywane do posiłku jak także godne setki tysięcy euro trunki, które podaje się w bardzo dobrych lokalach świata. Podobnie ma się sprawa z niemieckim piwem, które raduje się powodzeniem zarówno w Niemczech jak oraz w każdym innym kraju Europy, marki takie jak Warsteiner lub też Klaustaller należą do na ogół kupowanych alkoholi eksportowych Niemiec. Nie sposób tez pominąć polskiej wódki, produkuje się ją wedle staropolskich receptur z najlepszych składników oraz dzięki temu trafiła nawet do USA, gdzie wybitny aktor Bruce Willis pija niejednokrotnie wódkę „Sobieski” chwaląc przy tym jej atuty i niestereotypowy smak. Należałoby też wtrącić o japońskim sake, gorzałce wytwarzanej z ryżu która, podobnie jak sushi zyskuje coraz większą popularność pośród polskich odbiorców.