Przez środowisko lecznicze ziołolecznictwo traktowane jest z respektem, jedynie w połączeniu z medycyna konwencjonalną. Lekarze przeważnie odradzają leczenie wyłącznie ziołami, transkrybując antybiotyki i inne ofensywne środki.

Leczenie oczywistym surowcem, jakim są zioła, zebranym i przygotowanym w trafny sposób, wielokrotnie okazuje się skuteczniejszym specyfikiem, niż drogie i egzotyczne preparaty. Nie starczy jednak zakupić susz i zażywać go w zalecanej postaci. Żeby wyeksploatować w leczeniu zioła, należy posiadać szerszą wiedzę na temat ich właściwości oraz prawidłowego stosowania. Dla przykładu, kwiat głogu wykorzystywany jest do wzmocnienia mięśnia sercowego i może być przyjmowany w postaci ziołowych herbatek.

Pozytywne wyniki można odnotować już po pierwszym zażyciu. Podobne, jeśli nie silniejsze, działanie ma serdecznik pospolity. Oddziaływanie tego ziela na organizm człowieka opiera się jednak tylko na długofalowym stosowaniu. Jeśli w związku z tym przydatna jest błyskawiczna pomoc, lepsze efekt uzyskamy lecząc się zielem głogu. W produkcji masowej, jak oraz w indywidualnym wytwarzaniu lekarstw ziołowych, stosowane są różnorodne części rośliny.

Ma prawo to być korzeń lub ewentualnie całe systemy korzeniowe, jak np. w wypadku kozłka lekarskiego. W większości wypadków trzon dobry oczyszcza się z mniejszych bocznych korzeni bądź też okorowuje z brunatnego naskórka. Inną wykorzystywaną podziemną częścią rośliny są jej pędy. Wytarzają je m. in. zioła takie jak perz oraz tatarka.

Z reguły kumulowanym surowce są liście i kwiaty. Czasem pozytywne działanie rośliny można ograniczyć zbierając, lub też odcinając ogonki liściowe od blaszki – przetestuj więcej na witrynie internetowej nasiona półautomatyczne. Jeśli zamierzamy wykorzystać kwiatostan, także należy wcześniej dowiedzieć się, czy będziemy potrzebować całych koszyczków kwiatowych, koron czy tylko płatków jak w przypadku kwiatu róży. Innymi elementami roślin wykorzystywanymi w lecznictwie są: owoce, nasiona, pączki i kora z młodych drzew i krzewów. Zioła posiadają też silny zapach. Wobec tego tez użytkuje się je do wyrobu olejków eterycznych, bądź też jako wysoce cenione przyprawy kuchenne.