Kuchnia to dla wielu z nas żywioł. Ubóstwiamy gotować, przygotowywać posiłki. A pod żadnym pozorem nie musi to oznaczać, ze robimy rzeczy kłopotliwe oraz trudne, że przygotowujemy dania, których wykonanie zajmuje nam dużo czasu. Sztuką jest tworzyć kuchnię prostą, smaczną i przyjemną. Kuchnię, której przygotowywanie będzie dawało nam dużo radości. Testujemy. Analizujemy.

Wykonujemy coraz to nowatorskie dania oraz dopiero wtenczas oceniamy, czy jest to potrawa, która na dłużej zagości na naszych stołach, w opisującej nas kuchni. W pewnych momentach bywa, że konkretną potrawę przygotowujemy tylko jeden wyjątkowy raz oraz rezygnujemy z robienia jej po raz drugi. W pewnych momentach przeszkodą jest trudność, wysokie koszty a w pewnych momentach najzwyczajniej w świecie danie nie smakuje nam. To my mamy swój własny smak, swój kulinarny gust i to my decydujemy, co nam odpowiada, jakie dodatki oraz zastawy wykorzystamy – sprawdź Gerlach, a za czym całkiem nie przepadamy.

Należałoby testować w kuchni, należałoby polubić przygotowywanie dań. W pewnych momentach może okazać się, że gotowanie to stworzona przez nas znaczna pasja. To hobby, które chcemy realizować, pogłębiać. I oczywiście mamy takie możliwości. Przepisy kulinarne są po to, by z nich korzystać. Dużo osób czyta takie przepisy pojawiające się w kolorowej prasie, w Internecie, zapamiętuje je, nieraz modyfikuje oraz na ich podstawie przyrządza wyśmienite danie. Ewidentnie w kuchni dominuje pełna dowolność. To my decydujemy o tym, jakim sposobem przyprawić danie, jakich przypraw użyć, czy dać ich więcej czy całkowicie z nich zrezygnować. Do nas należy decyzja, z jakich składników skorzystać, z których zrezygnować, jak potrawę podać czy przystroić.

A w kuchni liczy się każdy element, każdy detal. Nawet ten najdrobniejszy może o wiele zmienić smak potrawy. Skutkiem tego też kuchnia rozmaitych osób smakuje różnie – nawet jeżeli jest przygotowywana z tego samego przepisu. Liczą się proporcje, składniki, jednak także doświadczenie kucharza. Każdy z nas ma swoje osobiste tajemnice w kuchni, ma swoje triki, których używa i których nikomu nie zdradza. Należałoby testować w kuchni, należałoby poszukiwać oryginalnych smaków. Naturalnie wzorowanie się na przepisach kulinarnych w wielu wypadkach jest koniecznością, jednakże nie powinniśmy obawiać się urozmaicać i modyfikować takich rozporządzeń.