Ziołolecznictwo na długie lata odeszło w niepamięć, wyparte przez medycynę opierającą się na syntetycznej produkcji farmaceutyków. Zioła uznano wtedy za mało pewny specyfik leczenia, a część autorytetów medycznych z przełomu XIX i XX w. twierdziła nawet, że są nadzwyczaj niezdrowe i trujące. Dziś jednakże zioła z powrotem uzyskują słuszną sobie rangę we nowoczesnej medycynie to właśnie dzięki popularyzowaniu medycyny naturalnej.

Zioła należałoby jest stosować w przypadku wszystkich lżejszych schorzeń. Nie mają bowiem tak drastycznych ubocznych środków działania jak większość środków. Część nowoczesnych internistów i pediatrów zaleca nawet w wypadku infekcji korzystanie z ziół i stanowczo odradza aplikacja antybiotyków.

Na przykład, w wypadku infekcji i zapaleń gardła oraz migdałków czy anginy, lekarze polecają płukanki z szałwii, która ma silne działanie ściągające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jednakże zdarza się w wielu przypadkach, iż same zioła nie wystarczają oraz terapię wypada wspomagać antybiotykami – wtedy polecamy purple haze. Polska jest krajem o niezmiernie bogatej i różnorodnej faunie. Na jej terenie występuje nadzwyczaj wiele roślin o właściwościach leczniczych. Zioła w Polsce pojawiają się zarówno w naturze, np. na łąkach czy w lasach.

Ze względu na korzystne warunki geograficzne też uprawia się je w hodowlach. Najatrakcyjniejsze polskie zioła znajdują przeznaczenie zarówno w medycynie, jak oraz w kuchni. Są to m.in. bazylia, tymianek, kminek, koper, pietruszka, majeranek, rumianek, szałwia, tymianek i mięta.

Przetwarza się je, np. suszy lub mieli i wyprzedaje potem w formie przypraw czy też też wiąże w pęczki oraz sprzedaje się je w naturalnej formie. Z wielu ziół produkuje się również napary i herbaty, np. z szałwi oraz rumianku. Inne legendarne oraz cenione polskie zioła to dzika róża, jałowiec, brzoza, pokrzywa, podbiał, kasztanowiec, krwawnik, lipa, mniszek lekarski, babka lancetowata, głóg dwu i jednoszyjkowy, borówka czernica. Znajdują wykorzystanie w zasadzie w medycynie naturalnej, głównie w fitoterapii oraz aromaterapii.