Zioła to grupa roślin, które są cenione za smak, zapach i właściwości lecznicze. Początki ziołolecznictwa są zbieżne z pojawieniem się pierwszego człowieka na Ziemi. Terapeutyczne oraz smakowe cechy roślin były powszechnie używane już przez antycznych Greków i Rzymian.

Rozumie się samo przez się, iż już wtenczas rośliny stosowano w celach leczniczych i użytkowano jako dodatek do potraw, idealnie poprawiający ich smak. Możemy założyć, iż już nasi pierwotni przodkowie znali i wielokrotnie stosowali rośliny, jakie wzbogacały smak pieczonego.

Przypadkiem dostrzegał również ich lecznicze atrybuty – jedne miały atrybuty przeczyszczające, wywoływały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali kolejnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób wykorzystywali z właściwości ziół – wypróbuj nasiona marihuany purple kush. Dzisiaj zioła są używane w kuchni, jako lekarstwa, i dla celów duchowych. Zioła mają wiele zastosowań, w tym kulinarne, lecznicze, lub też w niektórych wypadkach są stosowane dla pogłębienia duchowości.

Praktycznie każda część rośliny ma prawo pozostać uznana za zioła, w tym liście, korzenie, kwiaty, nasiona, żywica, kora korzeni, kora wewnętrzna (kambium), jagody i niekiedy owocnia lub inna część rośliny. Kuchenne użycie ziół w większości wypadków wykorzystuje części zielone rośliny oraz przyprawy, wytwarzane z jej nasion, jagód, kory, korzeni i owoców.

Zioła kuchenne różnią się od jarzyn tym, iż są one wykorzystywane w małych ilościach oraz mają za zadanie tylko wzbogacić smak danego dania smak, a nie dostarczyć substancji odżywczych, jak tradycyjne pożywienie. Wiele ziół kuchennych to byliny, np. tymianek, lawenda, a inne, takie jak pietruszka bądź bazylia, są zwykłymi liśćmi, co poniektóre są krzewami, np. rozmaryn, lub drewnami (np. wawrzynu) – jest to sprzeczne z botaniczną definicją ziół, jaka wyklucza rośliny drzewiaste jako typ ziół. Istnieją pewne zioła, takie jak mięta, które są wykorzystywane zarówno do celów kulinarnych, jak oraz leczniczych.