Od czasu gdy kawa pojawiła się w niemal dowolnym zakamarku świata w zasadzie za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma chyba człowieka, który podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, oczywiście mowa tutaj o hobbystach i degustatorach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali bez liku sposobów na spożycie zwanej w państwach arabskich kahvy. Pobudzające atrybuty ziaren pierwotnie budziły sporo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat następnie.

Pierwsze kawiarnie stawały się niekiedy forami gwarnych debat na temat tego specyfiku, co bardzo niepokoiło sułtanów. U schyłku niewspomnionego już wcześniej – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik komercyjny stało się bardzo mocne oraz zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za kwestią Turków na lokalne ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, kiedy oni to wówczas piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, w takim razie dzisiaj z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

W pierwszej kolejności uznawana za nieapetyczną, a nawet oraz wrogą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju dopiero na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w wzmiankowanym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kafeterie oznaczane kafehausami – dzisiaj polecamy najlepsza kawa ziarnista. Niemniej jednak mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Początkowo kawę pito na sposób wschodni inaczej czarną oraz bez żadnych dodatków.

Prędko jednakże przyjęły się wersje ze śmietaną, węglowodanem, a nawet oraz solą. Współcześnie mamy dużo wersji parzenia oraz podawania kawy. Najatrakcyjniejsze warianty napoju kawowego popularne nie tylko w Europie jakkolwiek i na całym globie to na przykład jedna z wielu: mocca, jakiej bazą jest kawa rozdrabniana.