Na blogu Tragos Del Mundo w towarzystwie bardzo wielu przepisów zaprezentowany jest taki na pyszny trunek, kojarzący się z wakacyjnym wypoczynkiem. Jest nim Pina Colada. Pina Colada to napój szczególnie sławny na Karaibach. Sławę zyskał w 1979 roku, za sprawą utworu Escape, w wykonaniu Ruperta Holmesa. Sam sposób zrobienia koktajlu jest bardzo prosty. Można go znaleźć na głównej ewidencji trunków IBA. Niektóre osoby do podstawowego przepisu wlewają nieco więcej Malibu, dużo uzależnione jest od posiadanych kubków smakowych. Niejednokrotnie dodawany jest również sok ananasowy, w zastępstwie cząstek owocowych. Składniki niezbędne do przygotowania piña colada trago to: 45 ml rumu kokosowego, czterdzieści pięć mililitrów mleka kokosowego, dziewięćdziesiąt mililitrów soku z ananasa, a także 3 kostki lodu.

Naszykowanie Pina Colady nie zajmuje sporo czasu. Należy wkładać lód do miksera oraz wlać konkretne elementy składowe: rum, mleko kokosowe oraz sok ananasowy. Wszystko należy zamieszać aż lód nie zostanie dokładnie rozdrobniony. Niespiesznie trzeba wlać otrzymany płyn bez piany do szklanek. Szkło do jakiego wleje się piña colada można ozdobić cząstką ananasa. Pina Colada to napój, który zaprezentuje się cudownie. W sieci można wyszukać parę przepisów na jego przygotowanie.

Natomiast, ten podany na stronie tematycznej Tragos Del Mundo wlicza się do nieskomplikowanych, a równocześnie nad wyraz efektywnych. „Przecedzony ananas” to maksymalnie smaczny, słodszy karaibski drink alkoholowy. Przyrządzany jest z jasnego rumu, który jest wiodącym składnikiem. Klasycznie trunek ten trzeba podać z lodem, plastrem cytryny, a także plastrem ananasa. W bardziej urozmaiconej odmianie Pina Coladę podaje się w nakrojonym ananasie. Aby pozyskać delikatną opcję trunku, wszystkie części składowe opłaca się umieścić w blenderze. To umożliwi jego ciekawszą prezencję. Walory smaku będą nie do podważenia.