Pożywienie jest jedną z ważniejszych czynności w życiu każdego człowieka. Co poniektórzy wyraźnie „żyją po to, by jeść”. Jest to oczywiście znaczące uproszczenie, ale dużo mówi o tym, jak to jest dla nas ważne. A jest ważne, ponieważ dzięki posiłkom jesteśmy w stanie funkcjonować i pracować. Od jakości tego, co sobie dajemy zależy jakość naszego powszedniego życia, a w dłuższej perspektywie też to, jak długo będziemy żyli oraz w jakim zdrowiu.

Bowiem długookresowe dostarczanie sobie niewłaściwie zbilansowanego jedzenia przyniesie nieubłaganie fatalne efekty. Organizm ludzki jest bardzo odporny oraz umie przystosować się do przeróżnych warunków, zwłaszcza niedoboru wielu rzeczy, lecz zawsze odbywa się to kosztem jakości jego działania.

Do tego nie są potrzebne nawet ekstremalne warunki życia. Wystarczy do tego nawet powszechne życie w mniejszym, czy większym mieście. Mnóstwo obowiązków, sporo pracy, mało czasu, wszechobecny stres powodują, że bardzo wielu ludzi niepoprawnie i niewłaściwie się odżywia, jedząc przypadkiem oraz wielokrotnie w biegu posiłki, które nie zaspokajają zapotrzebowania organizmu na wszystkie wymagane mu do funkcjonowania detale. W szczególności niedobory dotyczą wielu naturalnych związków chemicznych, minerałów oraz witamin, które odgrywają wybitnie znaczącą rolę w procesie całego przetwarzania jedzenia i napędzania organizmu. Odpowiednim sposobem, chociaż bezsprzecznie nie najlepszym, na sprostanie tej sytuacji są wszelkiego typu tanie odżywki.

Są to streszczone w postaci w większości wypadków tabletek, czy pigułek witaminy i składniki, niebezużyteczne dla organizmu, takie jak magnez, wapń, czy na przykład żelazo. To właśnie dzięki tak stworzonym suplementom można wzbogacić w bezproblemowy sposób swoje codzienne racje żywnościowe i posiadać większą pewność, że organizm będzie funkcjonował tak jak należy. To co bez żadnych zahamowań należy o tym wiedzieć, to to, że jak sama nazwa wskazuje, są to tylko dodatki i wspomagacze jedzenia. Nie są w stanie i absolutnie nigdy nie powinny zastępować normalnych posiłków, bo nie są do tego stworzone.